петък, 19 юни 2009 г.

гурбет -1

Случи се и на мен, това, което от двайсетина години за много българи е просто начин на живот.Отидох на гурбет в съседна Гърция, на прехваления "Халкидики".Като се замисли човек, нашето море и нашите плажове ги превъзхождат стократно, но това е друга тема, а на мен ми се иска да напиша за нещо друго, за това, че ние(българите)дали от незнание или от глупост, или пък по бог знае каква друга причина, приемаме да работим за дребни пари, по 12-15 часа на ден,без почивен ден, условия, при които нито албанците, нито който и да е друг работи там, със изключение на българите.Това е може би и главната причина да се търсят българските работници, защото спестяват на работодателя си доста пари.Питам се, къде са толкова строгите иначе гръцки власти, синдикати и други институции.Хиляди български граждани се трудят срещу минимално заплащане от 500 евро на месец по 31 работни дни във месеца.

2 коментара:

  1. хубав въпрос. бих те препратил към блога на иво беров има една статия от преди година някъде, която дава отговор на въпроса ти..чакай да намеря линка
    http://ivoberov.blog.bg/
    интересни неща за четене, като изключим песните и видеото,което предлага
    пробвай:))

    ОтговорИзтриване
  2. "че ние(българите)дали от незнание или от глупост, или пък по бог знае каква друга причина, приемаме да работим за дребни пари, по 12-15 часа на ден,без почивен ден, условия, при които нито албанците, нито който и да е друг работи там, със изключение на българите."
    Риторичен въпрос, който съдържа отговорът. Незнание и глупост.
    Във всичи страни- членки на ЕС минималната работна заплата е 1 200евро, с изкл. на България и Румъния.Във всяка държава има национална трудова борса.
    Който тръгва без предварително да се е информирал и се е доверил на български посреднически фирми /най- често мошенически/ или се е договарял сам, доброволно е приел да участва в нарушаването на законодателството на съответната държава, съответно и на правата си.
    Това обикновено се случва с неквалифицирани и необразовани български граждани, невладеещи чужди езици и оставят съдбата си в чужди ръце.

    ОтговорИзтриване